A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Elsőszülött bölényünk szabadon élhet

2023-11-30

Az állatkerteknek, mint modernkori Noé bárkáinak, kiemelt feladatuk, hogy maguk is aktívan kivegyék a részüket a biológiai sokféleség megőrzéséből. Az európai bölények már eleve az állatkerteknek köszönhetik, hogy egyáltalán a mai napig fennmaradhattak, hiszen mintegy száz évvel ezelőtt a szabad természetből kipusztultak, az éppen idén száz éve alakult Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság munkájának köszönhető, hogy az állatkertekben megmaradt egyedek tenyésztésével sikerült megőrizni az utókornak Európa legnagyobb termetű szárazföldi állatát. Ennek az erőfeszítésnek az eredményeképpen ma már újra több mint 8000 európai bölény él szabadon. Hozzájuk csatlakozik most állatkertünk elsőszülött bölénybikája is, aki november közepén utazott el Romániába, hogy később csatlakozzon a Fogarasi-havasokban élő bölények csordájához.

Állatkertünk első bölényei 2016-ban érkeztek meg. Miután a fiatal állatok elég idősek lettek hozzá, hogy szaporodjanak is, 2019-ben megszületett az első miskolci bölényborjú. Az utód anyja az elsőként Miskolcra érkezett bölény, amely Nagykanizsa közeléből, egy vadaskertből, míg az apa a Pozsonyi Állatkertből került Miskolcra. A bika négyéves korára már felcseperedett annyira, hogy elérkezzen az idő arra, hogy elhagyja a családját. Nem is akármilyen útra indulhatott, hiszen a jövőben csatlakozhat egy vadon élő bölény csordához, hogy szabadon élje életét.

A Conservation Carpathia Alapítvány, amely Romániában, a Fogarasi-hegységben tevékenykedik, hogy megőrizze, sőt visszaállítsa a korábbi érintetlen kárpáti vadont, 2020-ban vágott bele abba a projektbe, melynek célja, hogy újra éljenek európai bölények is a hegységben. Akkor 8 egyed került első körben visszatelepítésre a faj eredeti élőhelyére. Ma már 56 egyedük él szabadon. Állatkertünk bölénye egyelőre 19 társával együtt egy elkülönítő karámban került elhelyezésre, hogy megszokják a helyi viszonyokat. A tervek szerint a tavasz beköszöntével csatlakozhatnak majd a vadon élő állatokhoz.

Állatkertünkből 2020-ban már került vissza a természetbe egy európai bölény, a Nyíregyházi Állatparkban született, de nálunk nevelkedett fiatal állat a Bulgáriában, a Rhodope hegységben élő csapat tagja ma is. A Conservation Carpathia Alapítvánnyal való kiváló együttműködés eredményeképpen pedig a jövőben immár a Fogarasi-havasokban is lépdelhet majd miskolci bölény.

 

Fotók: Miskolci Állatkert, Fundatia Conservation Carpathia

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.