A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Ez történt 2021-ben

2022-01-04

Habár váratlan nehézségekkel indult a 2021-es esztendő – nem csak az állatkert, hanem az egész emberiség számára –, azért magunk mögött tudva egyértelműen eredményes évként értékeljük a tavalyi évet. Hiszen négy hónapos kényszerű zárva tartással kezdtük 2021-et, ám év végéig mégis 100.000 látogató kereste fel intézményünket.

Kellően mozgalmas évet zártunk így is állatkertünkben. Ugyanis a májusi újranyitással csaknem egyidőben – Európai Uniós támogatással – befejeződött a valaha volt legnagyobb beruházásunk. Ennek keretében már május 1-jétől új fogadóépület köszönti a felújított, ikonikus kapu mellett az érkező látogatókat. A fejlesztés leglátványosabb eleme azonban minden bizonnyal az afrikai kunyhót imitáló Száhel bemutató, amely egyebek mellett az oroszlánok otthonául is szolgál. Ráadásul 2021-ben nem csak hogy bemutatkoztak az állatkertünk első oroszlánjai, de még ebben az évben világra jöttek az első miskolci születésű oroszlánkölykök is.

Az oroszlánokon kívül is érkeztek azonban új állatok állatkertünkbe: szintén a Száhel lakói lettek a sivatagi hiúzok vagy éppen a harlekinfürjek. A korábbi Afrika-házunkba tobzosfarkú gyíkok költöztek be, a dél-amerikai papagájokat felvonultató röpdébe pedig pávua aratingák. Új egyeddel bővült azonban az örvös mangábé csapatunk is, valamint egy kétpúpú teve csődör érkezett a kancák mellé.

Az érkezők mellett a távozókról is érdemes néhány szót szólni, hiszen míg fehérpamacsos selyemmajmok és kéktorkú tragopánok utaztak más hazai állatkertekbe, addig voltak nagy útra indulók is: egy Bennett-kengurunk egészen Belgiumig, míg Touran, állatkertünk elsőszülött perzsa leopárdja Izraelig utazott, hogy ott alapítsanak saját családot.

Fontos feladatunknak tartjuk, hogy a hozzánk érkezők, különösképp a felnövekvő ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét felébresszük. Ennek keretében 2021-ben is több, mint 1000 gyermek vett részt a tematikus zoopedagógiai foglalkozásainkon, míg a Bükki Fiatalok Természetjáró Egyesületével közösen szervezett nyári táborban mintegy 300 gyermekkel ismertettük meg az állatkert lakóit.

Évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend az állatkert támogatói körében a jelképes örökbefogadás. 2021-ben több, mint százhúszan választották ezt a támogatási formát, amely sok esetben kiváló ajándékot is jelentett az örökbefogadó szülő számára is. A legnépszerűbb állatkerti lakók, mint az oroszlánok, szurikáták, mosómedvék és barnamedvék mellett örökbefogadóra leltek az aranysakálok, a kulánok, a cigányrécék és a sisakos kaméleonok is.

Állatkertünk munkatársai az ünnepek alatt is szünet nélkül dolgoztak azért, hogy egy év múlva a 2022-es esztendőt az előző évnél is sikeresebbnek értékelhessük. Nevükben is kívánunk minden kedves látogatónknak eredményes és egészségben gazdag új évet!

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.