A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Kikeltek a tragopánok csibéi

2022-06-10

Az elmúlt hetekben több tavaszi újszülöttről is beszámoltunk, amelyekben az volt a közös, hogy mindannyian szőrös újszülöttek voltak. Ne feledkezzünk meg azonban a tollas apróságokról sem: május végén ugyanis kéktorkú tragopánjaink családja négy kis csibével gyarapodott.

Kéktorkú tragopán párunk 2012-es érkezésük óta nagyon sikeres szülőknek bizonyultak, hiszen eddig 17 utódot neveltek fel, akik különböző hazai és külföldi állatkertekbe, magántenyésztőkhöz kerültek. A négy hét után kikelt fiatalok fészekhagyók révén egyből anyjukkal tartottak. Többnyire körülötte csipegetnek azóta is, de amikor pihennek, vagy éppen megijednek valamitől, anyjuk szárnyai alá húzódnak vissza. De nem csak a tojó, hanem apjuk, a színpompás kakas is vigyázó szemekkel tekint utódaira.

Az Ázsiában honos kéktorkú tragopánok (Tragopan temminckii) nevüket a kakasokról kapták, akik dürgéskor kieresztett kék-piros színű toroklebenyükkel igyekeznek lenyűgözni párjukat. A tojók színezete jóval visszafogottabb, hiszen a fészken ülő állatnak igyekeznie kell elrejtőznie a rá leselkedő ragadozók elől. Ugyanebből a célból a kikelő csibék is a tojóéhoz hasonló rejtőszínű tollazatot viselnek, függetlenül az ivaruktól. Az ifjú kakasok is csak három-négy hónapos korukban kezdenek el kiszínesedni.

És hogy kik is a tragopánok? A fácánfélék családjába tartozó, Ázsiában, elsősorban hegyvidéki erdőkben honos színpompás madarak. Kevésbé ismert madárcsoportot alkotnak, akik közé öt fajt sorolunk. Ezek egyike az állatkertünkben is látható kéktorkú tragopán.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.