A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Közép-ázsiai gímszarvas bika érkezett

2022-04-06

A közép-ázsiai gímszarvas (Cervus elaphus bactrianus) a világ legritkább szarvasai közé tartozik. A legfrissebb becslések szerint a szabad természetben kevesebb, mint 4000 egyede él – azonban már ez is jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy az ezredfordulón 350 egyedre becsülték állományát. A hatékony természetvédelmi erőfeszítéseknek része a közép-ázsiai gímszarvasok európai tenyészprogramja, melynek állatkertünk is részese. Ennek a programnak a keretében érkezett most meg a Berlini Állatparkból egy kétéves bika, annak reményében, hogy a jövőben szaporulattal is segíteni tudjuk ennek a ritka szarvasfajnak a megőrzését.

A közép-ázsiai gímszarvas természetes élőhelye – mint neve is mutatja – Közép-Ázsia, pontosabban Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán, ahol elsősorban az Amu-darja és Szir-darja folyók ártéri ligeterdeiben honos. Mivel a két folyó között elterülő száraz, sivatagi, félsivatagi területek nem kedveznek a szarvasoknak, így viszonylag szűk területen találják csak meg életfeltételeiket. A kevés alkalmas élőhelyen lévő folyóvölgyi erdők irtása, valamint az állatok vadászata egyaránt veszélyezteti fennmaradásukat. Az elmúlt évtizedek során azonban a négy közép-ázsiai ország hatékony természetvédelmi intézkedéseket tett, aminek eredményeképpen állománya újra kezd megerősödni. Állatkertekben is igazi ritkaságnak számít, hiszen a nemzetközi tenyészprogram keretében jelenleg mindössze 8 európai és közel-keleti állatkertben csupán 51 egyede él.

Állatkertünkben jelenleg három közép-ázsiai gímszarvas él. Két tehén még 2016-ban érkezett Csehországból, a Chomutovi Állatkertből. Hozzájuk érkezett most a későbbi szaporulat reményében a Dwalin nevet viselő fiatal bika. A hosszú út végén állatunk először bátortalanul sétált le a szállítójárműről, viszont amint felfedezték egymást a tehenekkel, kölcsönös érdeklődést mutattak egymás iránt. A szállítást megelőzően, az esetleges balesetek elkerülése végett agancsa le lett fűrészelve, azonban hamarosan egyébként is eldobná azt, hogy helyette újat növesszen. Így az ősszel esedékes párzási időszakban már teljes pompájában, új agancsot növesztve fog udvarolni a teheneknek, reményeink szerint eredményesen.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.