A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Muflonbárányok születtek

2024-04-28

Miskolc környékén, a Bükkben kirándulva időnként birka bégetés hangjára lehetünk figyelmesek. Nem juhokat legeltetnek azonban a hegyekben, hanem muflonok élnek ott. A hazai fajokat bemutató területünkön velük is találkozhatnak látogatóink, ráadásul most két bárányt is meg lehet figyelni. Az egy hónapos fiatalok már a sziklákon is bátran követik a felnőtt állatokat.

A muflon (Ovis musimon) eredetileg csak Szardínián, Korzikán és Ciprus területén élt, de vadászati célból Európa számos országába, így hazánkba is betelepítették. Az első állatok a 19. század második felében a Felvidékre kerültek, de ma már minden középhegységünkben, így a Bükkben is előfordul. A muflon és a házi juh kapcsolatáról sok elmélet létezik. Egyesek szerint a muflon a háziasított juh őse, míg mások szerint a muflon a háziasítás egy korai fázisában kialakult juhfajta. A bárányok – általában 1, ritkán 2 utód – 5 hónapos vemhesség után jönnek a világra.

 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.