A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Nőstény karakál érkezett

2024-05-31

Látogatóink az állatkerti Száhelben találkozhatnak a sivatagi hiúzokkal. A Durrell nevet viselő állat már a bemutató megnyitása, 2021. óta látható nálunk. Az idei évben pedig megérkezett menyasszonya is.

A sivatagi hiúz vagy más néven karakál (Caracal caracal) valójában nem közeli rokona a Magyarországon is őshonos hiúznak, a megtévesztő magyar nevét a fülén lévő fülpamacsa révén kapta. A karakál, török eredetű név szintén a fülére utal, jelentése ugyanis „fekete fülű”. A sivatagi hiúz teste ugyanis egyöntetű homokszínű, füle hátoldalán viszont a szőrzete fekete. A félsivatagok, száraz szavannák lakója, korábban széles körben elterjedt volt Dél-Afrikától Közép-Ázsiáig, mára azonban élőhelye feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza. A Száhel övezetben élő állományára, ahogy az ott élő fajok mindegyikére különösen nagy hatással van az elsivatagosodás, amely további nehézséget jelent számára.

A nemrégiben érkezett, hároméves nőstény karakálunk eredetileg egy olasz állatkertben jött a világra, hozzánk azonban már Csehországból, a Jihlavai Állatkertből érkezett. Előző otthonában korábban már kölyköket is nevelt. Most már nálunk is együtt láthatóak a hímmel, így reméljük, hogy Magyarország egyetlen sivatagi hiúz párja rövidesen minket is megörvendeztet majd kis karakál kölykökkel.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.