A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Tareca újra férjhez ment

2022-06-14

Perzsa leopárd nőstényünk mellé az „állatkerti házasságközvetítésnek” tekinthető nemzetközi tenyészprogram keretében új hím érkezett. A nyolcéves Azhar Németországból, az Augsburgi Állatkertből érkezett Miskolcra, ahol az első hetek kötelező karanténideje, majd a nősténnyel való biztonságos összeszoktatást követően most már a látogatók is megtekinthetik új lakónkat kifutójukban.

Nőstény perzsa leopárdunk 2012. óta él állatkertünkben. Elsőszülött kölyke, Touran tavaly év végén utazott el Izraelbe, így lehetőségünk nyílt, hogy Tareca újra társat kapjon maga mellé. A faj európai tenyészprogramjának lisszaboni koordinátorával folyamatosan egyeztetve végül az Augsburgi Állatkertben élő Azharra esett a választás. Azharról mindenképp érdemes tudni, hogy nyolc esztendővel ezelőtt Magyarországon, a Jászberényi Állatkertben jött a világra, onnan került Németországba. Azt tudtuk, hogy a faj genetikai változatosságának fenntartásához megfelelő párja Tarecának, hiszen az előző hímünk, Assim a testvére volt.

A nagy elővigyázatosságot igénylő szállítást követően Azhar elfoglalta helyét leopárdházunk elkülönítőjében. Az első időszakban onnan ismerkedhetett leendő párjával. Néhány nap után már lehetőséget biztosítottunk számára, hogy a külső kifutót is felfedezze, azonban leopárdoktól megszokott módon ezt csak igen hosszasan, és félénken tette meg. Amikor már úgy láttuk, hogy összeengedhetjük Tarecával, szerencsére minden problémamentesen zajlott. Sőt, Azhar egyelőre még csak próbálja magát otthon érezni új lakhelyén, így a nőstény is kevésbé kelti fel érdeklődését. Reményeink szerint azonban gyorsan megszokják egymást, és a jövőben újra örülhetünk kis perzsa leopárdnak állatkertünkben.

A perzsa leopárdok (Panthera pardus saxicolor) állatkerti szaporulata azért is kiemelten jelentős, mivel a szabad természetben nagyon megritkult az állományuk. Alig 1000-1200 példány élhet szabadon Irán, Afganisztán és a környező országok hegyvidéki, sziklás, félsivatagi és száraz füves területein. Elsősorban a vadászat tizedeli állományát, de nem segítik helyzetét az élőhelyén zajló rendszeres fegyveres konfliktusok sem. Állatkertekben sem gyakran látható – habár több hazai intézmény is ezt a leopárd alfajt mutatja be –, egész Európában mindössze 40 intézményben, kevesebb, mint 100 egyedét tartják.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.