A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Új Liszt-majmocskák érkeztek

2022-09-07

A Liszt-majmocska az egyik legveszélyeztetettebb főemlősfaj: a kizárólag Északnyugat-Kolumbiában honos majmokból alig 2000 felnőtt egyed élhet vadon, míg a teljes állománya valószínűleg nem haladja meg a 7000 egyedet. Mint kritikusan veszélyeztetett állatfaj, az európai állatkertek is az elsők között hoztak létre tenyészprogramot a Liszt-majmocskák megőrzésének segítésére. Ehhez a programhoz állatkertünk 2010-ben csatlakozott. Azt követően több kölyök is világra jött állatkertünkben, az elmúlt időszakban azonban csak egyetlen egyedet láthattak vendégeink. Most azonban újra nagy reményekkel tekintünk a Liszt-majmocskáinkra, hiszen a közelmúltban egy teljesen új tenyészpár érkezett állatkertünkbe.

Liszt-majmocska párunk közül a kétéves nőstény még a nyár elején érkezett meg. Nem kellett neki nagy utat megtennie, ugyanis a Nyíregyházi Állatparkból költözött Miskolcra. A négyéves hím utazása azonban ennél tovább tartott, hiszen az Olaszország északi részén fekvő Le Cornelle nevű állatkertből hoztuk nőstényünk mellé augusztusban. A két állat már együtt látható Trópusi-házi kifutójukban, mi pedig az első találkozásuk alapján optimistán várjuk, hogy hamarosan családot alapítsanak, és hosszú évek után újra kis Liszt-majmocskákkal tudjuk segíteni ennek a kritikusan veszélyeztetett főemlősfajnak a megőrzését.

A Liszt-majmocskák másik magyar neve a gyapjasfejű tamarin (Saguinus oedipus). A Liszt nevet csak a magyar és német nyelvterületen használják erre a fajra, ez ugyanis Liszt Ferencre utal: a majmocskák sörénye a híres magyar-osztrák zeneszerző időskori hajviseletére emlékeztette a korábbi névadó zoológusokat. A Liszt-majmocskák – a többi karmosmajomfajhoz hasonlóan – igazán gondos szülők, hiszen az utódokat közösen nevelik: a kölyköket gyakran az apa hordozza, az anya rendszerint csak a szoptatás idejére veszi magához őket. A faj fennmaradását elsősorban az élőhelyéül szolgáló esőerdők irtása fenyegeti, de mind a mai napig jelentős problémát okoz a természetből kiszakított egyedeknek az illegális házikedvencként való tartása is. Állatkertekben azonban szerencsére gyakori fajnak számít, hiszen a nyilvántartások szerint világszerte mintegy 300 intézményben, több mint 1200 példányát tartják, ennek pedig közel a fele az európai tenyészprogramban vesz részt.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.