A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

Új tagok a huszármajom csapatunkban

2022-06-06

Huszármajom (Erythrocebus patas) csapatunk mögött igazán mozgalmas tavasz áll. Arról már korábban beszámoltunk, hogy Max, a csapat vezérhímje egy lengyelországi állatkertbe költözött. Helyét azonban mára már elfoglalta egy újonnan érkezett fiatal hím. Közben azonban nem csak vele, hanem egy újszülöttel is gyarapodott a csapat.

A természetben a huszármajmok természetes csapatösszetétele egy kifejlett hímből, több nőstényből és azok kölykeiből áll. Az állatkertekben is igyekszünk a lehető legtermészetesebb körülményeket biztosítani az állatok számára, amely vonatkozik a szociális kapcsolataikra is. Ahhoz azonban, hogy a genetikai változatosság fenntartása biztosítható legyen, időnként szükség van a csapaton belül vérfrissítésre is. Éppen ezért költözött el Max, a huszármajom csapatunk vezérhímje néhány hónappal ezelőtt Lengyelországba, a Gdanski Állatkertbe. És éppen ezért érkezett meg a helyére tavasszal egy új hím Csehországból, a Hlubokai Állatkertből. Az eredetileg Bert nevet viselő – új gondozói által egyszerűen csak Bercinek nevezett – állat idén volt négy esztendős, így, habár már ivarérett, de a teljes kifejlett méretének eléréséig egy-két évet még várnunk kell.

Berci az első heteket a csapattól elkülönítve, karanténban töltötte. Majd elkezdődött az összeszoktatás a nálunk élő többi huszármajommal, és új lakhelyének megismertetése. Szerencsére ez a folyamat is gyorsan és problémamentesen zajlott, a nőstények és a kölykök részéről egyértelmű érdeklődés mutatkozott az új szomszéd iránt, míg a hímet inkább a férőhelyének felfedezése és a gondozókkal való ismerkedés kötötte le.

Mindeközben azonban tovább gyarapodott a huszármajom csapatunk létszáma. Az utódnevelésben már rutinosnak számító nőstényünk, Dáma ugyanis május első napjaiban életet adott újabb kölykének. Ahogy azt tőle már megszoktuk az elmúlt években, most is gondosan neveli a kölyköt, aki egyelőre még főképp anyja hasán kapaszkodik, onnan tekintget a nagyvilágra, és ismerkedik a környezetével és a csapat többi tagjával. A kölyök, aki így Max utolsó nálunk született kölyke, mintegy öt és fél hónapos vemhesség után jött a világra. Mivel egyelőre még nem távolodik el anyjától, így gondozói az ivarát sem tudták meghatározni, ezért nevet sem kapott még. A kölyök sorsa szintén az ivarától függ: amennyiben egy kis nőstény, akkor hosszabb távon is maradhat a csapatban, amennyiben azonban hím, akkor felnőtt korára másik csapatba kell költöznie. Erről a faj tenyészprogramjának koordinátorával közösen fogunk dönteni.

Az így immár hét tagot számláló huszármajom csapat már együtt látható a kifutójukban.

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.