A Miskolci Állatkert és Kultúrpark a Miskolc Csoport tagja

Miskolci Állatkert

Miskolc Zoo a facebookon Miskolc Zoo a twitteren Miskolc Zoo az instagramon Miskolc Zoo a youtube-on Miskolc Zoo a tiktokon

CITES

Az Egyezmény a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelméről (CITES – Convention on International Trade in Endangered Species), vagy ahogy röviden nevezni szokták, a Washingtoni Egyezmény egy nemzetközi, kormányközi egyezmény a veszélyeztetett fajok kereskedelmének ellenőrzéséről és felügyeletéről. 1973-ban Washingtonban fogadták el, Magyarország 1985-ben írta alá, melynek végrehajtásának szabályait jelenleg a 292/2008. (XII. 10.) kormányrendelet tartalmazza. Az Egyezmény hatálya alá mintegy 35.000 növény- és állatfaj tartozik, amelyeket veszélyeztetettségük alapján három függelékbe sorolják be:


I. függelék: azok a fajok, melyek a nemzetközi kereskedelem miatt a kihalás szélére kerültek. A velük való kereskedelem csak természetvédelmi célból történhet.
II. függelék: azok a fajok, amelyeket szintén veszélyeztet a nemzetközi kereskedelem, de állományuk ma még nincs kritikus helyzetben. Vadon élő állományuk hosszú távú fennmaradásának biztosításához az egyezmény szabályozza a velük való kereskedelmet.
III. függelék: azok a fajok, melyek egyes országokban veszélyeztetettek, és a helyi természetvédelmi intézkedések mellett nemzetközi szabályozásra is szükségük van.


Az Európai Unióban, így Magyarországon is a fajok besorolása némiképp másabb. A három függelék helyett a fajokat négy mellékletbe sorolják. Az A, B és C mellékletek az Egyezmény három függelékébe tartozó fajokat tartalmazzák (néhol szigorítva azt), valamint olyan fajokat, melyeknek európai kereskedelmét különböző okok miatt szabályozni szükséges. A D mellékletbe azokat a fajok sorolják be, melyek nem tartoznak az Egyezmény hatálya alá, de az Európai Unióba való behozatalát szabályozni szükséges.

További információ: www.cites.hu
 

Magyar Állatkertek Szövetsége Species360: Global information serving conservation Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program  Európai Regionális Fejlesztési Alap  Miskolc Megyei Jogú Város Miskolc Holding Zrt.Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.